Το Holter ρυθμού είναι ένα φορητό καταγραφικό της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Είναι δηλαδή μια συσκευή που συλλέγει και αποθηκεύει ένα συνεχές ηλεκτροκαρδιογράφημα διάρκειας τουλάχιστον 24 ωρών. Το όνομα του το οφείλει στον Αμερικάνο φυσικό Norman J. Holter που το επινόησε το 1949. Αποτελείται από την κυρίως συσκευή που φέρει την μπαταρία και 3 έως 10 καλώδια που με αυτοκόλλητα θα προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες περιοχές του θώρακα σας. Ανάλογα με την συσκευή η ανάρτηση της μπορεί να γίνει σε ζώνη στην μέση, στον ώμο ή στον λαιμό.
Holter :Πότε χρησιμοποιείται;
Όταν ο ιατρός σας κρίνει ότι τα συμπτώματα σας μπορεί να οφείλονται σε αρρυθμίες και δεν είναι δυνατόν να τεθεί διάγνωση με το απλό καρδιογράφημα.
Αν παρουσιάζετε ταχυκαρδίες, “φτερουγίσματα”, προλιποθυμικά ή λιποθυμικά επεισόδια ο ιατρός σας θα ζητήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κατά την διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος παρουσιάζετε τα προαναφερόμενα συμπτώματα τότε μπορεί να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση μιας αρρυθμίας. Πολύ συχνά όμως τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής διάρκειας και σπάνια οπότε για την σωστή τους διερεύνηση θα χρειαστεί μια παρατεταμένη παρακολούθηση της καρδιάς σας με μια συσκευή Holter. Ανάλογα με την σπανιότητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί 24ωρη ή πολυήμερη παρακολούθηση.
Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει να γίνει μια μελέτη με Holter ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα, όταν συνυπάρχουν καταστάσεις που προδιαθέτουν σε αρρυθμίες. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως μυοκαρδιοπάθειες ή στεφανιαία νόσο.
Holter :Τι περιλαμβάνει η μελέτη;
Είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία. Όταν προσέλθετε στο ραντεβού σας, ιατρός ή εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, θα προσαρμόσει με ειδικά αυτοκόλλητα (ηλεκτρόδια) τα καλώδια του Holter στον θώρακα σας. Συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί ο στηθόδεσμος στις γυναίκες, στους άνδρες ωστόσο μπορεί να χρειαστεί τοπικό ξύρισμα. Οι συσκευή είναι αρκετά μικρή ώστε με ένα κοντομάνικο φανελάκι να καλύπτεται πλήρως. Επιστρέφετε στην καθημερινότητα σας χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα, καλά είναι να σημειώσετε την ώρα που εμφανίστηκαν για να διευκολύνετε την επεξεργασία των δεδομένων. Επιστρέφετε για την αφαίρεση της συσκευής την ημέρα και ώρα που θα σας υποδείξουν.
Holter :Τι πρέπει να προσέξετε;
Κατά κανόνα η συσκευή Holter δεν είναι αδιάβροχη και συνεπώς θα πρέπει να προσέξετε να μην βραχεί. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να κάνετε ένα μπάνιο πριν το ραντεβού σας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη συσκευή καλό είναι να αποφεύγονται ανιχνευτές μετάλλων, μαγνήτες, ηλεκτρικές κουβέρτες και φούρνοι μικροκυμάτων διότι μπορεί να επηρεάσουν την καταγραφή. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να έχετε το κινητά σας σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 εκατοστών από την συσκευή.
Από την στιγμή που θα αρχίσει η καταγραφή δεν θα πρέπει να αφαιρέσετε την συσκευή, θα πρέπει να την φοράτε συνεχώς ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Ειδικά για την περίπτωση του ύπνου η συσκευή και όχι τα καλώδια μπορεί να αναρτηθεί σε νέα θέση αν η αρχική δεν σας βολεύει.
Δεν χρειάζεται να διακόψετε την φαρμακευτική σας αγωγή για να κάνετε την εξέταση εκτός και αν σας το ζητήσει ο ιατρός σας.
Holter :Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Φέροντας μια συσκευή Holter δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο καθώς λειτουργεί με πολύ χαμηλή τάση ρεύματος. Σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας ήπιος δερματικός ερεθισμός στην περιοχή πρόσφυσης των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων.
Holter :Αποτελέσματα
Τα δεδομένα που συλλέγονται με το Holter πρέπει να αναλυθούν από καρδιολόγο με την βοήθεια ειδικού διαγνωστικού προγράμματος και να συγκριθούν με τις σημειώσεις σας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετή ώρα, γι’αυτό η γνωμάτευση του ιατρού δίνεται συνήθως την επόμενη ημέρα. Τα αποτελέσματα της εξέτασης πρέπει να συνεκτιμηθούν από τον θεράποντα καρδιολόγο για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η απλή μελέτη Holter δεν μπορεί να θέσει την διάγνωση ιδίως αν κατά την ημέρα καταγραφής δεν είχατε συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να ζητηθεί από τον ιατρό σας μια πολυήμερη καταγραφή Holter ή μια μελέτη με καταγραφέα επεισοδίων. Ο καταγραφέας επεισοδίων είναι μια παρόμοια συσκευή με το Holter με την διαφορά ότι συνήθως απαιτείται η ενεργοποίηση του από τον ασθενή, με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα.